Uitstap Käthe Kollwitz

05 nov 2017, 8:00 - 19:00

Locatie: Parking Gemeenteplein

Organisator: 5 voor 12 ism Cultuurraad

5 voor 12 ism CULTUURRAAD HOEILAART HERDENKT  WO I - Bezoek aan het Käthe Kollwitz museum in CC De Brouwerij  te Koekelare en het Duits oorlogskerkhof van Vladslo. Zondag 5 november vertrek om 8 uur aan het Gemeenteplein. Käthe Kollwitz was een Duits beeldhouwster en tekenares, ze had 2 zonen, Hans en Peter, die laatste sneuvelde, 17 jaar oud,  aan het front bij Diksmuide in oktober 1914. Een jaar na zijn dood begon ze aan de plannen voor  een gedenksteen voor het graf van haar zoon en na de oorlog bleef  ‘Der Krieg’ het hoofdthema voor haar werk.  In 1956 werd Peter, samen met 1538 kameraden, overgebracht naar het Duiste oorlogskerkhof te Vladslo.  Op deze Duitse militaire begraafplaats kregen meer dan 25.000 gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog hun laatste rustplaats.

Op hetzelfde moment verhuisde ook het beeldhouwwerk om daar, zoals voorheen te Esen, bij zijn graf te worden opgesteld. Kollwitz geeft hierin gestalte aan het grenzeloos verdriet dat de oorlog haar berokkende. Het is een dubbelbeeld van een treurend ouderpaar. De vader, Peters eigen vader, blikt neer op de duizenden graven, waaronder dat van zijn zoon. De moeder, Käthe Kollwitz zelf, knielt voorovergebogen. De kunstenares wilde in dit werk niet alleen de moeder van Peter zijn, maar van allen die met hem aan het IJzerfront de dood vonden.

Het Fransmansmuseum, in hetzelfde CC De Brouwerij, brengt ode aan de duizenden mannen en vrouwen uit Vlaanderen die tot in de jaren 1960 naar Noord-Frankrijk trokken om er te werken. Ze kwamen vooral terecht in de suikerbietenteelt: van wieden in het voorjaar, tot rooien in de herfst. Je stapt er mee in de voetsporen van de Fransmans. Van het dorpscafé waar ze hun contract versierden, hun lange reis te voet, met de fiets of de trein, tot op de Franse velden. De Fransmans waren vaak maandenlang van huis, met één doel voor ogen: weg uit de armoede.

Op weg naar het kerkhof komen we langs de restanten van een geschutsbedding van het voormalige Duitse kanon ‘Lange Max’, waarmee de Duitsers in WO I Duinkerken onder vuur namen. Op die site brengen we een bezoek aan het museum.

Het programma van de uitstap:

  • 8u15: Vertrek per bus op het gemeenteplein 10u: Rondleiding Fransmansmuseum + Käthe Kollwitz Museum
  • 12u15: lunch in lokale horecazaak
  • 13u45-15u45: Rondleiding Lange Max Museum
  • Terug in Hoeilaart tussen 18 en 19 uur.

Kostprijs inclusief busreis, toegang tot de verschillende musea, gidsen, lunch (drank niet inbegrepen): 40 euro . Leden 5 voor 12 en Cultuurraad: 35 euro. Te storten op het reknr  van Culturele Centrale 5 voor 12:     BE50 0011 4810 3518

Inschrijven aan de balie van de Cultuurdienst of via mail: jan.h.lenaerts@skynet.be

Telefoon: 02 657 91 26.

567 keer gelezen